2008. június 2.

írok

Kezdetben voltak a betűk, és én így szóltam: „Úr ír.”
(Karinthy Frigyes)

Nő ír. Írok. Tőmondatokban. Szándékosan akadozva. Törve a szöveget. Vagy éppen hosszú, többsoros, többszörösen is összetett mondatokban, tucatnyi felsorolással, jelzővel, fokozással tarkítva a mondandót, amelynek néha semmi értelme, vagy ha mégis, hát a tagmondatok közt végül elveszik, s tán már nem is számít, ha tollam és szemed is azt várja, hol van végre a mondatzáró . helye, de nem itt, még kicsit arrébb, itt:.
Írok. Mesét sárkányokról, harcosokról, törpékről, óriásokról, nőkről, férfiakról, semmiről, elveszett/elrejtett/elfelejtett dolgokról, erről, arról, más mesékről.
H o s s z a n. Röviden. Jön egy pillanat, egy érzés, egy mondat, egy szó, egy kifejezés, egy akármi, egy nemtudom, amit MUSZÁJ leírni. Nem kényem-kedvem szerint. Ahogy ő akarja. Addig ugrál, csúszdázik az idegszálaimon, amíg le nem írom, ki nem egészítem, >be nem illesztem<, ösz sze nem tö röm, be nem fejez… És én, lévén grafomán, írom.
Írok. Mindenkinek, nekik, Neked, Neki, magamnak, a jegyzettömbnek, az asztalfióknak, senkinek.
Írok. Betűket pakolok egymás után. Babrálok. Szöszölök. Betűkkel játszom, és szótagokkal, szavakkal, (í.r.á.s.j.e.le.k.k.e.l.), FORMÁKKAL, színekkel. Csiszolgatok.

Írok.
Néha rímeket
Faragok,
Rém eset-
Lenül.

Néha azt hiszem, írok. (Néha (nagyképűen) azt hiszem: alkotok.)
Írok. Írnék. Nem, ez nem jó. Ez sem jó. Keresek. Füstszűrőig szívott cigaretták végén, kávéscsészék fenekén, sötét szobában, a plafonon, a párnahuzat szövetében, a szemhéjamon, a száján, ázott, tépett, négyzetrácsos papírfecniken.
Írok. Papírra vések. Billentyűzeten pötyögök. Betűkkel rajzolok szőrszálat, bőrt, húst, vért, szájat, csókot, leheletet, szem sötétjét, lelket. Lelkem.
Írok. Kifejezek. Egyszerűen, átláthatóan. Érthetően. Vagy épp ködösítve, bonyolítva, eltorzítva, heteken át kutatott szavakba csomagolva, minden egyes pont, vessző helyét ezerszer meggondolva, végül rózsaszín szalaggal átkötöm, s egy masnit is alkotok rá. Hogy aztán Te percek alatt kibonthasd, és megtaláld AZT. Vagy valami mást. Csak találj valamit!
Írok. Talán épp olyat, hogy Neked kell kitalálni, mi a …

VÉGE

1 megjegyzés:

Ildikó Vezsenyi írta...

Szia Ancsi!

Te is a szépírói kurzusra jártál? :-)

Ildikó